Skrb za otroka

Odvajanje od plenic

Odvajanje od plenic je pomemben mejnik v otrokovem in našem življenju. Pri tem je najbolj pomembna potrpežljivost, verjetno več kot je boste kadarkoli potrebovali.

Je že čas?

Uspeh odvajanja od plenic je odvisen od psihološkega in čustvenega razvoja otroka in ne od njegove starosti. Veliko otrok pokaže zanimanje za odvajanje od plenic že pri dveh letih, vendar jih večina ni pripravljena pred starostjo dveh let in pol ali več. Ne hitite, ker se ne mudi. Če pričnete prezgodaj, se vam lahko zgodi, da boste potrebovali več časa kot sicer.

Znaki, da je vaš otrok pripravljen

 • Ali vašega otroka zanima kahlica, straniščna školjka ali nošenje spodnjega perila?
 • Ali je vaš otrok sposoben razumevanja in sledenja vašim osnovnim navodilom?
 • Vam otrok s kretnjami, gestami ali z držo sporoči kdaj mora na potrebo?
 • Ostane otrok podnevi suh dve uri ali več?
 • Si zna sam dati hlačke dol in jih potegniti gor?
 • Se zna sam usesti na kahlico in se vstati?

Če ste na večino vprašanj odgovorili pritrdilno, je vaš otrok mogoče pripravljen na odvajanje od plenic. Če ne, je morda bolje še malo počakati – še posebej, če se je vaš otrok pred kratkim soočil s spremembami, kot so selitev, prihod novega dojenčka, ipd. Čeprav ne kaže zanimanja zato danes, bo verjetno pripravljen v nekaj mesecih.

Pripravljeni, pozor, zdaj!

Ko se odločite za odvajanje od plenic, se tega lotite z veliko mero humorja in pozitivnim pristopom. O tem obvestite vse bližnje, ki so v stiku z otrokom, da počnejo enako.

Sledite naslednjim korakom

 • Izberite primerno opremo.
 • Skupaj z otrokom izberita mesto za kahlico v vaši kopalnici. Na trgu so različni modeli, od pojoče kahlice do nastavka, ki se namesti na straniščno školjko.
  Spodbujajte vašega otroka k sedenju na kahlici – z ali brez plenice. Otrok naj ima nogice medtem na tleh, oziroma na pručki.
 • Pomagajte vašemu otroku pri razumevanju pravil v kopalnici s tem, da uporabljate preproste in pravilne izraze. Lahko odvržete vsebino umazane plenice v kahlico, s tem mu pokažete za kaj se kahlica uporablja. Dovolite mu, da je prisoten med opravljanjem potrebe na stranišču vas ali člana vaše družine.

Uvedite urnik posedanja na kahlico

Če vaš otrok pokaže zanimanje, ga posedite na kahlico ali straniščno školjko za nekaj minut večkrat na dan. Za fantke je bolje, da pričnejo s sedečo tehniko in ko osvojijo tehniko pričnejo s stoječo verzijo. Fantki bodo verjetno oboževali kahlico v obliki malega pisoarja, kjer se bo že zgodaj naučil opravljati majhno potrebo, kot je to videl svojega očeta.

Med sedenjem na kahlici preberite otroku knjigo o učenju odvajanja od plenic ali mu dajte posebno igračo, ki jo bo uporabljal le za ta namen. Ostanite z otrokom ves čas. Četudi otrok samo sedi, ga pohvalite za trud in ga opomnite, da lahko poskusi kasneje.

Tecite – hitro!

Ko opazite znake, da mora otrok na stranišče, npr. zvijanje, čepenje, slačenje hlačk ali prijemanje spolovil, reagirajte hitro. Pomagajte otroku, da se bo seznanil z znaki. Naj preneha s tem kar je delal in ga peljite na stranišče. Ne pozabite pohvaliti otroka, če vam pove, da mora na potrebo. Deklice skrbno obrišite od spredaj nazaj, da preprečite prenos klic iz danke v nožnico ali mehur. Pustite otroku naj sam splahne školjko po vsaki uporabi. Ne pozabite mu oprati rok.

Motivirajte otroka

Pri nekaterih otrocih se je za najboljšo spodbudo izkazala tablica z dnevnimi zvezdicami ali nalepkami. Za nekatere izlet v park ali nagradne pravljice. Eksperimentirajte, kaj bo za vašega otroka najboljša spodbuda. Morda čokolada? :=)
Dodatno ga vzpodbujajte z vzkliki: » Kako zanimivo! Naučil si se, kako uporabljati stranišče kot odrasli!« Ostanite pozitivni tudi, če mu ne uspe!

Brez plenic

Po nekaj tednih uspešnega privajanja na kahlico/straniščno školjko, je prišel čas, da zamenjate plenice za vpojne hlačke za odvajanje ali navadne spodnje hlačke. Ta uspeh proslavite! Naj vaš otrok izbere spodnjice za odrasle. Pokličite bližnje prijatelje in sorodnike. Naj jim otrok sam pove veselo novico. Med celotnim procesom odvajanja se izogibajte oblekam, ki onemogočajo hitro slačenje.

Kaj pa odvajanje ponoči?

Večina otrok obvlada nadzorovanje mehurja podnevi po dveh, treh mesecih doslednega navajanja na kahlico. Nadzor nad opravljanjem potrebe med dnevnim počitkom in nočnim spanjem lahko traja mesece, celo leta. V tem času uporabite vpojne hlačke za odvajanje in nepremočljive podloge za posteljo.

Naredite premor, če ne gre

Če se otrok upira kahlici ali uporabi straniščne školjke nekaj tednov, naredite premor. Obstaja velika verjetnost, da še ni pripravljen. Poskusite ponovno čez nekaj mesecev.

Saj veste, še nihče ni ostal v plenicah :=)

Pa srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja